EKSPERYMENTY UCZNIOWSKIE

DOŚWIADCZENIE 3 : CZY ŚWIATŁO WPŁYWA NA KOLOR RZEŻUCHY ?
Pomoce:

Torebka nasion rzeżuchy, dwa małe spodki, lignina, woda, aluminiowa folia.
Przebieg doświadczenia:
1. W dwóch spodkach wyłożonych zwilżoną ligniną posiej po pół torebki nasion rzeżuchy i ustaw je na stole.
2. Przykryj jeden spodek folią aluminiową a drugi zostaw odsłonięty.
3. Przez cały czas doświadczenia dolewaj do obu spodków wodę, aby lignina była stale wilgotna.
2

Obserwacja i wnioski:
Rzeżucha nieprzykryta folią jest intensywnie zielona, a osłonięta folią aluminiową ma żółte zabarwienie. Rośliny pozbawione dostępu do światła nie są zielone.
    3             5

Rzeżucha- skarbnica cennych witamin i minerałów
Chroni przed nowotworami – zawarte w niej przeciwutleniacze i witamina C chronią DNA naszych komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zawiera ona tzw. izotiocyjaniany. To za ich sprawą rzeżucha ma tak wyrazisty, ostry smak. Substancje te pomagają zapobiegać rakowi płuc.
Wzmacnia kości – garść rzeżuchy dostarcza organizmowi dzienną dawkę witaminy K. A witamina ta pozwala chronić nasz organizm przed osteoporozą, ponieważ nie pozwala na wypłukiwanie z kości minerałów, m.in. wapnia.
Chroni oczy – rzeżucha jest intensywnie zielona dzięki naturalnym barwnikom: luteinie i zeaksantynie. Właśnie tym barwnikom nasze oczy zawdzięczają możliwość widzenia kolorów. Ponadto rzeżucha chroni siatkówkę oka przed promieniowaniem UV.
Zawiera sporo witaminy C, witamin z grupy B, beta-karotenu, kwasu foliowego, siarki, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, chromu, jodu.