Pod czas zajęć świetlicowych wychowankowie porównywali kształty i wielkości owoców. Za pomocą smaku i dotyku rozpoznawali i nazywali je. Dużo rozmawialiśmy o zdrowej żywności i odpowiednim odżywianiu, które jest tak ważne dla rozwoju ciała i umysłu. Pierwszaki poznały także zasady zdrowego odżywiania, uczyły się zasad higieny i dbania o własne zdrowie.
Dzieci przyszły do placówki wyposażone w nietypowe przyrządy: deseczkę do krojenia, nóż, fartuszek no i oczywiście kolorowe, pachnące owoce. Były jabłka, gruszki, banany, winogrono, pomarańcze, banany, kiwi, mandarynki …
Wspólne przyrządzanie, a następnie degustacja zdrowej i pysznej sałatki sprawiła dzieciom wiele radości. Sałatka udała się, wyszła wspaniale! Nikogo nie trzeba było namawiać do jej spróbowania, gdyż najbardziej smakuje posiłek przygotowany samodzielnie.
Po takich zajęciach dzieci na pewno zapamiętają, że to co zdrowe może być również bardzo smaczne.