3 października 2019 r. uczniowie kl. II – VIII naszej szkoły oraz podopieczni Placówki Wsparcia Dziennego „SOLANA” wybrali się na wycieczkę do Warszawy.
Głównym celem wyprawy był udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych
w ramach programu „Żółty Talerz”, które odbywały się w Pracowni Efektu Domina.
Zajęcia przebiegały w radosnej atmosferze, a ich uczestnicy nie tylko utrwalili sobie zasady zdrowego odżywiania, ale także zastosowali tę wiedzę w praktyce. Uczestnicy wycieczki pod czujnym okiem wybitnego kucharza – pana Jana Kuronia – przygotowali pyszne
i zdrowe potrawy, m.in. pankejki i gulasz. Mamy nadzieję, że samodzielne przygotowanie przez dzieci potraw wzbudziło w nich wiarę we własne możliwości i zachęciło do rozwijania swoich umiejętności kulinarnych.
Uczniowie mieli możliwość podziwiać stolicę z Tarasu Widokowego na XXX piętrze Pałacu Kultury i Nauki. Następnie zwiedzali jedno z największych centrów nauki w Europie. Wystawy i liczne eksponaty znajdujące się w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie cieszyły się dużym zainteresowaniem młodzieży. Nasi wycieczkowicze mogli poczuć się tam jak prawdziwi odkrywcy i poszukać odpowiedzi na wiele pytań związanych ze światem nauki.
Pobyt w Warszawie i niezwykłe wrażenia z pewnością na długo pozostaną w pamięci wszystkich uczestników wycieczki.